Thursday, November 17, 2011

Malaysia 1-0 Indonesia (SEA GAMES 2011)

Akhirnya rekod tanpa kalah pasukan Indonesia di Sea Games lebur ditangan pasukan Malaysia dengan keputusan 1-0. Sharul Azwari memberikan gol kemenangan buat Malaysia seawal minit ke-18 dengan satu larian yang pantas. 

Selepas ini Malaysia akan bertemu pasukan Myammar di Separuh Akhir. Manakala Indonesi pula akan menentang pasukan Vietnam.Tahniah buat pasukan Malaysia. Sayap Garuda patah digigit Harimau Malaya. 

Wednesday, November 16, 2011

Malaysia VS Indonesia (SEA GAMES 2011)

Perlawanan yang semestinya dinati-nantikan oleh penyokong Malaysia mahupun Indonesia ialah perlawanan antara Malaysia dan Indonesia yang akan berlangsung pada 17/11/2011. Malaysia semestinya ingin memenangi perlawanan tersebut dalam usaha untuk merebut tempat ke separuh akhir Sea Games 2011. Manakala Indonesia selaku Tuan Rumah pastinya mahu membalas dendam terhadap Malaysia di mana mereka tewas pada AFF Suzuki Cup. 

Harap pasukan kebangsaan dapat menyerap segala tekanan dari penyokong Indonesia. Pasukan Malaysia juga perlu bermain bersungguh-sungguh supaya dapat memenangi perlawanan tersebut dan seterusnya masuk ke pusingan separuh akhir. 


Jujurnya, aku tak meletakkan harapan yang tinggi untuk melihat pasukan Malaysia menang. Tetapi yang aku mahukan ialah para pemain Malaysia mempersembahkan corak permainan yang bagus dan bersungguh-sungguh.

Perlawanan tersebut akan disiarkan secara langsung melalui TV 3 dan Astro Arena. Ayuh penyokong Malaysia, mari bersama-sama sokong pasukan negara kita di Sea Games kali ini. Supaya mereka dapat mempertahankan emas yang dimiliki negara kita pada 2 tahun yang lepas. 
 

Wednesday, November 9, 2011

Syarat Melakukan Maksiat

Apa itu maksiat?? Kalau ditanya pasal maksiat mesti ramai yang berfikir bahawa maksiat itu seperti berzina, berdating dan sebagainya. Namun, maksiat ini mempunyai skop yang lebih luas. Segala perkara yang boleh mendatangkan dosa adalah maksiat. Aku ada terbaca satu buku yang memberikan syarat-syarat untuk melakukan maksiat. Apa??!! Manusia boleh melakukan maksiat??!! Terkejut aku dibuatnya. Tetapi apabila dibaca hingga ke akhir, baru aku faham. Aku ingin berkongsi bersama-sama semua orang sedikit ilmu yang aku dapat di dalam blog ini terutama kepada mereka yang suka membuat maksiat.




Antara syarat untuk melakukan maksiat ialah:-

1. Jangan kamu makan rezeki Allah kerana tak layak orang yang derhaka memakannya

2. Jangan kamu tinggal di bumi Allah

3. Buatlah maksiat di tempat yang Allah tak nampak. Bolehkah..??

4. Sekiranya malaikat maut datang nak mengambil nyawa, katakan kepadanya supaya ditangguh dahulu sedikit umur supaya sempat bartaubat. Kalau boleh cakap begitu dipersilakan dengan senang hati untuk melakukan maksiat.

5. Sekiranya Malaikat Zabaniah penjaga neraka datang untuk mengheret kamu ke neraka, katakan kepadanya bahawa kamu tak akan mengikutinya. Mampukan anda..??


Sekiranya kita mampu berbuat demikian, maka dipersilakan untuk melakukan maksiat. tetapi, bolehkah kita cipta rezeki kita sendiri tanpa bantuan sesiapa pun?? Mampukah kita cipta planet sendiri?? Bolehkan kita menyorok dari pandangan Allah?? Kita diciptakan sebagai hamba Allah yang lemah. Maka, tugas kita adalah mengikuti segala perintah Allah dan sunnah Rasulullah......

Saturday, October 29, 2011

N.Sembilan Juara Piala Malaysia

Pasukan N.Sembilan akhirnya menamatkan badi tewas dua kali di final dengan mengalahkan Terengganu dengan keputusan 2-1. Kemenangan dramatik itu hadir pada 10 minit masa akhir permainan. Terengganu yang merupakan pasukan pilihan gagal menggunakan kelebihan satu gol yang diperoleh mereka pada awal separuh masa ke-2.

Kesilapan pejaga gol Terengganu, Sarbini menghampakan ribuan penyokong Peteh yang ketika itu mendahului permainan dengan 0-1. Kemudian Hairudin Omar menambah satu lagi gol untuk memastikan kemenangan N.Sembilan kali ini. Tahniah kepada pasukan N.Sembila. Untuk pasukan Terengganu, janganlah berasa hampa. Cuba lagi musim hadapan.

Friday, October 28, 2011

Terengganu VS N.Sembilan

Akhirnya,perlawanan yang dinanti-nantikan oleh peminat bola sepak di negara ini menjelma tiba. Malam ini, Terengganu akan turun menentang N. Sembilan di perlawanan akhir piala teragung di negara ini iaitu Piala Malaysia. Perlawanan ini akan disiarkan secara langsung di Astro Arena saluran 801 bagi sesiapa yang tak belesempatan untuk pergi ke stadium.

Walaupun sebelum perlawanan dicemari beberapa protes akibat Persatuan Bola Sepak Malaysia menaikkan harga tiket dari RM 30 ke RM 50 dan diancam boikot dari kedua-dua belah ponyokong pasukan. Namun, jualan tiket adalah memberangsangkan dan dijangka puluhan ribu akan berada di stadium malam ini. 


Ini dibantu dengan kerajaan negeri masing-masing memberi bantuan dengan pengurangan harga tiket untuk penyokong kedua belah pihak. Bagi penyokong N.Sembilan, mereka hanya perlu membayar RM 30 saja manakala penyokong Terengganu perlu membayar RM 25 saja. 

Terengganu VS N.Sembilan
Peteh Ganu Peteh VS Hobin Jang Hobin
Sang Penyu VS Sang Rusa



Monday, October 24, 2011

Top 10 Shopping Mall Terbesar Di Dunia

Kalau disebut pasal Shopping Mall,mesti dikaitkan dengan golongan wanita yang sering berbelanja di sana. Lepas satu kedai ke kedai yang lain dimasuki mereka, tetapi satu benda pun tak dibeli. Kata mereka nak 'survey' dahulu. Bagi golongan lelaki pula terpaksa mengikut kemana sahaja wanita tersebut. Nak tinggalkan takut apa-apa terjadi kepada mereka. Oleh itu, aku senaraikan 10 shopping mall yang terbesar di dunia dan kebanyakkan mereka dikuasai oleh negara Asia!! Adakah orang di negara Asia memang suka pergi ke shopping mall??

1. South China Mall, China
















Mall terbesar di dunia. Berkeluasan 7.1 juta sq ft.Terdapat juga taman tema di dalam shopping mall ini. Di buka pada tahun 2005.

2. Golden Resources Shopping Mall, China
















Mall ini juga terletak di China. Berkeluasan 6 juta sq ft. Terdapat 1000 kedai di dalamnya. Dibuka pada tahun 2004.

3. SM Mall of Asia, Philipphines

















Di dalamnya terdapat kolam renang bersaiz olimpik!! Dibuka pada tahun 2006. Berkeluasan 4.2 juta sq ft.

4. Cevahir Istanbul

















Merupakan mall terbesar di eropah. Terdapat juga roller coaster dan wave pool. Berkeluasan 3.8 juta sq ft. Dibuka pada tahun 2005.

5. West Edmonton Mall, Canada


















Terdapat 800 kedai dan juga gelanggang luncur air, casino. Berkeluasan 3.8 juta sq ft. Dibuka pada tahun 1981.

6. SM Megamall

















Mempunyai 12 pawagam, luncur ais, bowling, dan pusat membeli-belah permainan tradisional. Berkeluasan 3.6 juta sq ft. Dibuka pada tahun 1991.

7. Berjaya Times Square, Malaysia















Shopping Mall tebesar di Malaysia. Tedapat 1000 kedai,roller coaster, kolam renang, luncur ais, Cosmo's World dan taman tema untuk kanak-kanak. Berkeluasan 3.4 juta sq ft dan dibuka pada tahun 2005.

8. Beijing Mall,China















Terdapat tempat letak kereta berkapasiti 8000 kereta dan laut buatan manusia. Berkeluasan pada 3.4 juta sq ft. Dibuka pada tahun 2005.

9. Zhengjia Plaza, China















Terdapat sebuah hotel, dan pelbagai kedai runcit. Berkeluasan 2 juta sq ft.

10. SM City North Edsa, Philipphines

















Terdapat 1000 kedai dan restoran dengan 12 pawagam. Terdapat juga pusat bowling. 


Sunday, October 23, 2011

Manchester United tewas kepada Man City 1-6

Peminat MU hari ini hampa apabila pasukan mereka dimalukan di gelanggang sendiri apabila tewas mengejut di tangan Man City dengan jumlah jaringan yang diluar jangkaan. MU yang bermain dengan 10 orang tewas dengan keputusan 1-6. 

Man City nampaknya menunjukkan permainan yang bertenaga daripada Man. United malam ini. Satu keputusan yang sungguh menghampakan peminat mereka termasuk aku..Inshallah MU akan kembali bangkit untuk terus mengejar kejuaraan liga...

Marco Simoncelli Meninggal Dunia

Pelumba MotoGP, Marco Simoncelli telah pun meninggal dunia petang tadi akibat daripada kemalangan yang tragik semasa perlumbaan MotoGP 2011 di Sepang, Malaysia (SIC). Berita yang mengejutkan seluruh peminat MotoGP ini disambut dengan kesedihan dan membuatkan pihak penganjur membatalkan perlumbaan tersebut.


Simoncelli terjatuh apabila ketika mengambil selekoh dan dilanggar oleh rakan senegara sendiri,Valentino Rossi dan Colin Edwart. Colin Edwart hanya mengalami kecederaan di bahu manakala Rossi tidak mengalami sebarang kecederaan. Keadaan itu diburukkan apabila topi kaledar Simoncelli tertanggal semasa kemalangan. Simoncelli pelumba bagi pasukan San Carlo Honda Gresini baru berusia 24 tahun ketika kematiannya. 

Video kemalangan Simoncelli boleh dilihat di Youtube. Lihat link ini untuk melihat video tersebut Simoncelli Crash Sepang.

Saturday, October 22, 2011

Keputusan Piala Malaysia Separuh Akhir (2nd Leg)

Berikut adalah keputusan Piala Malaysia peringkat Separuh Akhir pusingan ke-2

Terengganu 2-1 Selangor (Terengganu layak 4-1)

N.Sembilan 2-1 T-Team (N.Sembilan layak 6-3)


Ini bermakna Terengganu akan berentap bersama N.Sembilan pada perlawanan akhir Piala Malaysia musim ini. Perlawanan akhir akan diadakan di Shah Alam.



Thursday, October 20, 2011

Muammar Gaddafi Terbunuh?

Berita terkini dan tergempar.Bekas pemimpin Libya,Muammar Gaddafi dilaporkan telah ditangkap malahan terbunuh dalam pertempuran dengan kumpulan pemberontak. Namun, berita ini masih belum dapat disahkan oleh agensi berita dunia seperti CNN.Gaddafi dikatakan terbunuh selepas satu pertempuran dengan tentera NTC.

Gambar kematian Gaddafi telah pun tersebar di Twitter di mana Gaddafi berlumuran darah dan ditangkap menggunakan kamera handphone. Untuk lihat gambar Gaddafi terbunuh klik link ini Gambar Gaddafi. Gambar ini mengesahkan bahawa Gaddafi telah benar-benar terbunuh. Jika benar berita ini,maka ini telah melengkapkan kejatuhan rejim Gaddafi. Ini juga bakal menamatkan peperangan yng berlaku di Libya. Untuk berita penuh sila ke CNN

Wednesday, October 19, 2011

Himpunan Sejuta Umat

Program Himpunan Sejuta Umat akan diadakan pada 22 oktober 2011 bertujuan untuk mengumpulkan seberapa banyak umat Islam di Malaysia untuk mempertahankan akidah umat Islam dalam usaha untuk mencegah budaya kristianisasi daripada terus menular dalam kalngan umat Islam khususnya di Malaysia.



Program yang akan disertai oleh beberapa Badan Bukan Kerajaan (NGO) antaranya PERKASA,  IKRAM, PEKIDA dan TERAS ini mendapat liputan yang meluas dan menjadi berita hangat dalam beberapa hari ini. Himpunan ini dianggarkan akan disertai lebih 100 000 orang umat Islam yang peka terhadap agama Islam. Parti politik juga tidak berkecuali untuk memberikan sokongan terhadap himpunan ini. Antaranya ialah Pemuda Pas dan Pemuda UMNO. Namun begitu, bagi Pas Pusat, mereka tidak akan menyertai himpunan ini dengan alasan tidak mahu perhimpunan ini dipolitikkan. Ini kerana perhimpunan ini bukanlah berkepentingan politik tetapi berkepentingan menjaga kesucian agama. 

Untuk maklumat lanjut,sila layari laman web rasmi HIMPUN himpun.org





Tuesday, October 18, 2011

Keputusan Piala Malaysia (Semi-Final) 1st-Leg

Berikut adalah keputusan separuh akhir Piala Malaysia pusingan pertama yang berlangsung 

pada 18/10/11:

Selangor 0-2 Terengganu

T-Team 2-4 N.Sembilan

Jadual Perlawanan Piala Malaysia 2011 (Semi-Final)

Berikut adalah jadual perlawanan Piala Malaysia peringkat separuh akhir pusingan pertama:-

18/10/2011

Selangor VS Terengganu 
-Live at RTM 1


T-Team VS N.Sembilan 
-Live at Astro Arena








Sunday, October 16, 2011

Ustaz Youtube Di Melaka!!

Akhirnya, perkara yang aku nanti-nantikan menjelma!!. Ustaz Azhar Idrus atau panggilan Ustaz YouTube akan datang ke negeri kelahiranku, Melaka. Bukan untuk berpolitik atau selainnya,tetapi bagi aku Ustaz Azhar ini seorang pendakwah yang bagus. Cara penyampaian beliau amat bertepatan dengan selera aku. Tak jemu aku mendengar kuliah beliau di YouTube. Tetapi sedikit terkilan apabila venue yang dilangsungkan agak terpencil dan tak mempunyai ruang yang besar untuk menampung jumlah pengunjung yang dianggarkan ramai.(menjadi kebiasaannya ramai orang)

Aku tak mahu cerita lebih, aku tulis artikel ini pun sebab nak ajak semua anak-anak Melaka untuk turun ke kuliah Ustaz Azhar ini seperti yang tertera di bawah.Jom gegau Melaka!! Untuk maklumat lanjut sila layari website rasmi beliau Ustaz Azhar .







Friday, October 14, 2011

Keputusan Piala Malaysia (Suku Akhir)

Berikut adalah keputusan suku akhir ke-2 Piala Malaysia pada 14 oktober 2011:

Kelantan 2-2 Terengganu (Terengganu layak 5-3)

T-Team 2-1 Sabah (T-Team layak 4-2)

Perak 0-1 Selangor (Selangor layak 4-1)

N.Sembilan 1-0 Felda (Masa Tambahan)

Terengganu akan menentang Selangor pada separuh akhir. Manakala T-Team akan menentang samada N.Sembilan atau Felda united yg terikat dengan agregat 1-1.

Mari Tonton Kelantan VS Terengganu

Jom kita ramai-ramai tengok perlawanan suku akhir Piala Malaysia di antara Kelantan dan Terengganu yang sedang berlangsung sekarang ini. Aku rasakan bahawa perlawanan antara kedua-dua pasukan ini akan berlangsung dengan sengit. Ini ditambah dengan Kelantan yang dilihat terdesak untuk mencari gol dalam usaha untuk layak ke separuh akhir Piala Malaysia

Diharapkan perlawanan kali ini tidak mencetuskan aksi yang tidak sepatutnya seperti apa yang berlaku pada perlawanan pertama mereka di mana lima kad merah dan sepuluh kad kuning dilayangkan oleh pengadil. Para pemain perlu menunjukkan sikap professional mereka di atas padang. 

Siaran secara langsung akan disiarkan di saluran Astro Arena,801. Mari sama-sama kita memeriahkan bola sepak kebangsaan kita. 

 

Monday, August 29, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin kepada semua rakan blogger sekalian khususnya dan juga kpd sesiapa sahaja di luar sana. Diharapkan Raya kali ini dapat memberi sedikit perubahan kepada diri kita selepas sebulan kita berpuasa. Raya Aidilfitri boleh ditafsirkan sebagai kemenangan umat Islam bagi sesiapa yg berpuasa. Yang tak berpuasa tu paham2 jela..

Manakala Aidilfitri pula bermaksud kembali kepada fitrah. Manusia dijadikan dengan dlm keadaan hatinya suci dan bersih. Oleh itu, selepas kita menjalani ibadah puasa selama sebulan, sepatutnya hati kita kembali menjadi lebih tertarik dan khusyuk untuk melakukan amal ibadah kepada Allah dan bukannya lebih malas atau tiada perubahan langsung dari tahun2 sebelumnya.

Selain itu, Raya Aidilfitri sepatutnya disambut dengan penuh kesyukuran dan kesederhanaan, bukannya disambut dengan cara keterlaluan seperti sanggup menghabiskan wang ringgit dengan jumlah yang banyak semata-mata menyambut raya dengan niat menunjuk-nunjuk. 

Oleh itu, marilah kita menyambutt Hari Raya Aidilfitri kali ini dengan ziarah-menziarahi kaum keluarga yang lama tak berjumpa. Dalam pada itu, kita juga perlu jaga pemakanan di Hari Raya yang mulia ini. Semoga Hari Raya kali ini dapat memberikan keberkatan dan kenangan yang manis kepada kita semua. Inshallah......

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN

Thursday, July 21, 2011

FT: Malaysia 0-1 Chelsea

Chelsea berjaya mengalahkan pasukan Malaysia dalam perlawanan persahabatan Jelajah Asia sebentar tadi dengan keputusan 0-1. Chelsea yang menunjukkan corak serangan dari mula gagal menembusi benteng pertahanan Malaysia pada separuh masa pertama. 

Namun, Drogba berjaya memecahkan kebuntuan dengan jaringan yang agak kontroversi melalui sepakan percuma. Walaupun keputusan itu dibantah beberapa pemain Malaysia, namun pengadil tetap dengan pendirian mereka dengan memberi gol kepada Chelsea. 

Corak permainan Chelsea pada malam ini agak menghampakan kerana kerap kali gagal menyudahkan beberapa peluang yang ada. Mungkin disebabkan cuaca yang agak panas di Malaysia menyebabkan corak permainan mereka tak seperti yang diharapkan ribuan peminat mereka di Malaysia. 

Selain itu, Malaysia juga kadang-kadang mendapat peluang untuk menjaringkan gol,tapi hampa dengan percubaan yang kurang kemas. Namun begitu, pujian harus diberikan kepada pertahanan Malaysia yang kental bertahan sehinggakan pemain Chelsea begitu susah untuk menembusinya....

Malaysia VS Chelsea Live Di Astro

Malam ini, pasukan Harimau Malaya akan turun menentang sebuah pasukan gergasi dari Liga Perdana Inggeris (EPL), Chelsea. Pasukan Malaysia turun dengan azam yang baru setelah berjaya menunjukkan aksi melawan ketika menentang satu lagi pasukan dari EPL, Liverpool tempoh hari dengan berjaya membolosi gawang Liverpool dengan 3 gol. 

Selain itu, Pasukan Malaysia juga akan menurunkan skuad Olimpik sebagai salah satu usaha untuk mendedahkan para pemain muda Malaysia untuk menentang pasukan yang jauh lebih berpengalaman. Para pemain muda Malaysia akan digabungkan dengan pemain senior. 

Sementara itu, peminat The Blues di Malaysia sudah semestinya mengharapkan aksi yang terbaik ditunjukkan oleh pasukan kesayangan mereka. Mereka juga sudah semestinya berharap pemain seperti Lampard, Torres dan Drogba akan diturunkan ketika menentang Malaysia.

Oleh itu, kepada sesiapa yang tidak mempunyai kesempatan untuk ke stadium, mari kita menyaksikan perlawanan ini secara LIVE di Astro Supersport dan Astro Arena pada pukul 8.45 malam ini. Selamat menonton.

Sunday, July 17, 2011

Dr Lo' Lo' Kembali ke Rahmatullah

Dr Lo' Lo' Ghazali sebentar tadi telah menghembuskan nafas terakhir beliau. Allahyarhamah yang merupakan ahli parlimen Titiwangsa meninggal di Hospital Selayang kerana menghidapi penyakit kanser. 

Menurut sumber Harakahdaily, jenazak Allahyarhamah akan dibawa ke Masjid Al-Akram, Dato' Keramat. Harakahdaily.



Semoga rohnya ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman di alam sana. Sesungguhnya beliau seorang tokoh yang tabah dalam memperjuangkan dan menegakkan Islam di bumi Malaysia. Amin.....

Friday, June 3, 2011

Keputusan Hong Kong VS Malaysia

Malaysia hanya mampu seri dengan Hong Kong pada perlawanan persahabatan yang baru saja selesai sebentar tadi. Perlawanan tersebut berlangsung Siu Sai Wan Sports Ground (Chai Wan), Hong Kong. 

Kedua-dua pasukan buntu mencari gol pada babak pertama perlawanan. Namun, ianya berakhir pada minit ke-60 perlawanan apabila pasukan Hong Kong berjaya membolosi gawang pasukan Malaysia hasil jaringan Siu Ki Chan. Namun, kegembiraan pasukan Hong Kong hanya bertahan selama 6 minit apabila pasukan Malaysia berjaya menyamakan kedudukan pada minit 66 perlawanan hasil jaringan Amri Yahya. 

Selepas itu, kedua-dua pasukan buntu mencari gol tambahan sehingga tamat 90 minit perlawanan. 


Update Blog

Lama sudah rasanya aku tak update blog aku ni. Maklumlah, sekarang ni aku sibuk sehinggakan tak mempunyai masa nak online. Bukan sibuk ape, sibuk dengan Minggu Destini Siswa. Kalau sesiapa budak UiTM mesti tau ape itu Minggu Destini Siswa. Selama seminggu aku terpaksa tidur lambat dan bangun awal pagi. Tak cukup tidur dibuatnya.Tapi ape-ape hal pun setakat ini aku gembira kat sana.

Baru hari ini aku berkesempatan untuk mengupdate blog aku yang tak seberapa ini. Semangat ada, tapi idea tak ade. Penat punye penat aku cube mengorek idea tapi tak dapat jugak. Jadi aku ambik keputusan nak tulis entry ringkas je. Sedih betul!! Tapi ape2 hal pun aku berasa gembira sebab dapat balik rumah. Bukan sebab ape, nak ambik barang2 yang tak cukup. Maklumlah rumah dengan kampus UiTM aku jauh. Macam-macam dugaan yang menimpa aku sepanjang usaha untuk balik ke rumah.


Pertama sekali bila tiket bas dari Dungun ke Melaka dah habis. Rungsing dibuatnya. Nak turun Seremban pun tak ade tiket jugak. Lama-lama terpaksa turun ke KL dulu sebelum balik ke Melaka. Dah makan banyak masa, duit dan tenaga. Namun, alhamdulillah aku dapat melaluinya. Biasa la, tak biasa turun KL. Jadi macam kekok sikit. 


Sebelum aku akhiri entry ini, pengajaran yang aku dapat ialah belilah tiket awal. Lebih-lebih lagi pada musim cuti dan perayaan. Terima Kasih 




Wednesday, May 18, 2011

Hari Yang Memenatkan

Penat gile!! Itu yang hanya mampu aku ungkapkan hari ini. Mana tidaknya, satu hari suntuk tak duduk rumah untuk menyelesaikan segala apa yang patut. Sampai nak online dan update blog pun tak ade masa. Tapi yang paling teruk, nak makan pun tak sempat. Orang lain dah nak makan malam, aku baru je nak makan tengah hari. 

Ape yang aku buat sampai makan pun tak sempat?? Aku sebenarnya buat medical check up kat hospital Alor Gajah. Nak masuk Universiti katakan. Lepas pergi Alor Gajah aku turun pulak kat Klinik Masjid Tanah nak buat appointment dengan doktor. Nak mintak pengesahan dan sebagainya. Sampai je kt Klinik Masjid Tanah, orang tu kata dah penuh sampai hujung bulan. Bengang betul!! Last-last aku pergi check gigi je kat Masjid Tanah. Lama-lama aku terpaksa mengalah, aku terus pergi appointment kat klinik swasta. Nak bayar lebih pun sanggup.

Lepas tu aku terus pergi ke Bank Islam nak buka akaun bank. Punya la ramai hari ini nak buka akaun bank. Lebih satu jam aku tunggu baru selesai. Maklumlah, orang lain nak masuk universiti jugak. Bukan aku sorang je. Kesian jugak aku tengok orang yang kerja bank tu. Tak dapat berehat langsung. Tiap masa ada je orang nak berurusan. 

Lepas tu aku balik rumah kejap. Lepas makan, sembahyang semua, aku turun balik Masjid Tanah. Nak beli kelengkapan yang lain seperti seluar, stokin, dan lain-lain lagi. Memang letih sampai ke tahap nak gila aku cakap sama korang. Nasib baiklah ada kakak aku yang temankan. Senang sikit nak selesaikan urusan. Oklah, aku pun dah tak ade idea nak tulis ape lagi. Penat tadi pun tak hilang lagi. Tapi apa-apa hal dulu Klik sini dulu sebagai penghilang penat ok?? Tq...

Monday, May 16, 2011

Kelantan Bertemu Terengganu Di Final Piala FA

Dua pasukan dari pantai timur, Kelantan dan Terengganu akan berentap di peringkat akhir Piala FA. Kelantan dan Terengganu layak selepas menewaskan lawan masing-masing di peringkat separuh akhir. 

Di separuh akhir kedua sebentar tadi, Kelantan berjaya mengikat musuh ketatnya dengan keputusan 1-1 dan menang agregat 6-2. Manakala, Terengganu berjaya menewaskan Pahang dengan keputusan 2-0 dan layak ke akhir dengan agregat 5-2. 


Pusingan Akhir Piala FA

Kelantan VS Terengganu

Pasukan manakah akan menjulang Piala FA?? 
Nantikan keputusannya...

Selamat Hari Guru

Aku ingin mengucapkan Selamat Hari Guru kepada semua guru-guru di Malaysia ini terutama guru-guru di bekas sekolah aku, SKK SMK Ghafar Baba. Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki serta sihat selalu untuk meneruskan tanggungjawab sebagai pendidik anak bangsa. Aku rasa ucapan ini masih belum terlambat kerana hari guru sepatutnya bukanlah disambut dalam sehari saja.



Tugas guru sememangnya bukan mudah. Sebab itulah tugas guru dipandang mulia dan tinggi oleh masyarakat. Bukan semua orang boleh menjadi seorang guru. Hanya mereka yang mempunyai sifat tanggungjawab, penyabar dan berdedikasi dalam menjalankan tugas. Sekarang ini, tugas guru lebih mencabar. Ditambah lagi sikap murid-murid yang tidak menghormati guru dan sikap ibu-bapa yang memanjakan anak-anak mereka. Tak boleh dirotan, disentuh langsung oleh guru walaupun sebenarnya memang anak mereka yang bersalah. Sikap percaya 100% kepada anak-anak perlulah dibuang. Ini kerana anak-anak mereka akan menjadi lebih berani untuk menipu dan berbohong kepada ibu-bapa mereka.

Oleh itu, jangan difikir tugas guru itu mudah. Sesungguhnya tugas guru itu adalah penyambung kepada tugas nabi iaitu menyampaikan ilmu kepada orang lain. Tugas guru adalah amat penting untuk melahirkan modal insan yang berguna kepada bangsa, agama dan negara di masa hadapan.

Saturday, May 14, 2011

10 Jenama Gitar Paling Popular Di Dunia

Aku dah lama nak buat entry pasal benda alah ni. Setelah bertanya Encik Google, dan inilah jawapan yang diberinya. Berikut adalah senarai jenama gitar yang paling popular di dunia.

Top 10 Guitar Brands of the World

1. Fender




2. Epiphone



3. Jackson



4. Ibanez



5. Gibson



6. Ovation



7. ESP



8. Squier



9. Yamaha



10. B.C Rich


Jom Undi Masuk Maharaja Lawak

Maharaja Lawak telah menampilkan kelainan dari Raja Lawak dengan memperkenalkan Undi Masuk Maharaja Lawak iaitu mengundi kembali sesiapa peserta yang sudah tersingkir masuk semula ke gelanggang Maharaja Lawak. Tetapi, cara pengundian agak unik dan yang paling penting ianya FREE!! Kepada sesiapa yang nak mengundi masuk peserta kegemaran mereka, hanya perlu menekan butang 'Like' di gambar peserta yang mereka minat. Senang bukan??



Selain itu, peserta yang terpaksa meninggalkan gelanggang Maharaja Lawak semalam ialah Amir. Dia terpaksa pergi kerana mendapat undian terendah dengan hanya 4%. Manakala Man dan Balas terselamat dari penyingkiran. Tetapi, Amir berpeluang untuk kembali ke gelanggang Maharaja Lawak jika mendapat undian tertinggi. Walau bagaimanapun, ianya nampak sukar apabila undian masuk sekarang telah dikuasai oleh R2 dengan jauh meninggalkan peserta lain. Peserta yang terhampir dengan R2, Alex jauh tertinggal dengan beza hampir 20 000 undi. 

Oleh itu, kepada sesiapa yang ingin mengundi, korang hanya perlu klik ke link berikut Undi masuk ML. Tapi aku harap korang semua undi peserta yang terbaik saja. Biar gelanggang Maharaja Lawak ditandingi oleh mereka yang betul-betul berbakat. Bagi aku, R2 ialah peserta yang paling sesuai untuk diundi masuk. So, silalah undi R2. Ingat, tarikh tutup ialah 18 Mei ini. Cepat jangan terlambat.
 

Sponsored By: YES4G

Friday, May 13, 2011

Road Block Oh Road Block

Sesak dan sungguh sesak!! Itulah yang aku dapat ungkapkan apabila polis mengadakan sekatan jalan atau biasa dipanggil Road Block. Hampir satu jam aku terperangkap dalam kesesakan hanya kerana polis buat road block. Jalan tu sudah le berhampiran dengan bandar yang sudah semestinya sesak, ditambah lagi dengan sekatan jalan raya, bertambah berkali ganda sesaknya. 

Aku pelik bercampur marah kenapa masa orang balik dari kerja, masa itulah nak buat road block. Rupa-rupanya aku mendapat berita bahawa orang yang paling ditakuti oleh pemimpin negara iaitu Dato' Seri Anwar Ibrahim datang ke Melaka untuk berceramah. Patutlah road block bagai nak rak. ingatkan ada perkara jenayah berlaku. Buat pertama kalinya aku berasa selamat keluar ke Melaka. Mat-mat rempit memang tak ada peluang untuk merempit. Terima kasihlah polis. Lepas ini kalau nak buat road block buatlah kat pusat bandar ke, masa orang balik kerja ke, masa orang nak balik kampung masa cuti ke?? kan best. Biar Melaka ni sesak. Aku memang suka sesak ni. Boleh melatih tahap kesanaran aku. 

Sebelum aku melalut lagi, aku rasa baiklah aku berhenti sekarang. Aku tulis post ni pun saja nak luahkan kemarahan dan kegeraman aku terperangkap dalam kesesakan disebabkan road block. Bukan satu road block, tapi 3 road block aku kena malam ni. Paling banyak dalam sejarah hidup aku. Nasib baiklah aku dah ade lesen kereta. Kalau tak tak tau nak cakap ape.